Fons d'ull en retinopatia diabètica proliferativa

Fons d’ull en retinopatia diabètica proliferativa

La prevalència de la Diabetis Mellitus en majors d’edat s’estima que és del 12% en la població. Es pensa que anirà en augment en el futur.

La diabetis afecta a l’ull principalment a la retina, on produeix retinopatia diabètica.

Les complicacions oculars principals de la Diabetis són:

  • Cataracta precoç.
  • Retinopatia diabètica proliferativa, edema macular diabètic.
  • Hemorràgia vítria.
  • Glaucoma neovascular.

¿Es poden prevenir les complicacions de la Diabetis Mellitus?

Controlant els factors de risc següents, es pot retrassar l’aparició de les complicacions oculars o mitigar la seva evolució.

  • Controlant els nivells de glucosa sanguínia, intentant mantenir els nivells d’hemoglobina glicada (HbA1c) per sota del 7% .
  • Mantenint els valors de tensió arterial per sota de 130/80.
  • Les xifres de colesterol «dolent» (LDL) haurien d’estar per sota de 100 mg/dL i els triglicèrids per sota de 150 mg/dL.
  • Evitant el sobrepès i fomentant conductes saludables en l’alimentació i fent exercici.
  • Evitar el tabaquisme.

Cataractes

Les cataractes apareixen d’una manera més precoç en persones diabètiques, degut a l’estrès oxidatiu provocat per la propia malaltia, es poden operar rutinariament, sense massa dificultat.

Retinopatia diabètica proliferativa

La Diabetis provoca alteracions als vasos sanguinis de tot el cos, i a la retina, aquestes alteracions són observables mitjançant oftalmoscòpia directa o indirecta del fons d’ull.

És la causa més freqüent de ceguesa adquirida al primer món. Es pot evitar seguint els consells per evitar la seva aparició i progressió, però algunes vegades ha de tractar-se mitjançant fotoacoagulació de la retina amb làser Argó o amb altres tractaments.

Altera la funció normal de la retina creant nous vasos, i s’acostuma a acompanyar d’edema macular, el qual és una alteració a la zona central de la retina ( la màcula), que s’omple de líquid seròs i sang i n’altera la anatomia normal i la seva funció visual.

Hemorràgia vítria

Si amb la fotocoagulació amb làser no s’aconsegueix aturar la retinopatia Diabètica, sorgeixen ‘neovasos’ (nous vasos), que es poden trencar i produïr una hemorràgia que es distribueix per la cavitat vítria, la qual impedeix la visió, perquè la llum és absorbida per la sang abans d’arribar a la retina. Si no desapareix en unes setmanes es pot intervenir quirúrgicament.

Glaucoma neovascular

Quan la retinopatia Diabètica ha passat inadvertida i no ha estat tractada, pot arribar a provocar glaucoma quan apareixent neovasos a la zona de l’ull de l’iris i la malla trabecular (que regula la pressió intraocular), llavors es produeix un tipus de glaucoma de difícil tractament que pot fer perdre la visió irreversiblement ja que puja molt la pressió intraocular.

Narcís Tarrús Galter, Jordi Tarrús Bozal
Metges Oftalmòlegs